KNVL

 

KNVvL  

www.knvvl.nl  
www.modelvliegsport.nl

De afkorting KNVvL staat voor Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart. Deze organisatie is niet alleen voor modelvliegsport, maar ook voor vliegsport in echte vliegtuigen. Hierin bestaat de afdeling modelvliegsport. De knvvl organiseer(de) ook dingen als bijvoorbeeld een modelvliegkamp. Hieraan kun je echter alleen aan deelnemen als je lid bent van de KNVvL. De KNVvL zorgt ook voor alle regels voor het modelvliegen. Dus deze heeft de regels gemaakt dat je alleen op een erkend modelvliegterein mag vliegen. Sommige mensen gaan echter modelvliegen zonder dat ze die regels goed kennen. Hiedoor komt het nog regelmatig voor dat er bijvoorbeeld mensen in een woonwijk aan het helikopter- vliegen zijn.
 
Lid worden

Lid worden van de KNVvL is erg handig als je gaat modelvliegen. Ten eerste zorgt deze voor veiligheid. Je mag alleen zonder instructeur modelvliegen als je een brevet hebt. Er bestaan voor elke klasse (motor, zweef en helikopter) een a, een b en een c brevet. Om je a-brevet te behalen, moet je zelfstandig kunnen opstijgen, vliegen en landen.
Ook ben je verzekerd tegen ongelukken, voor als je bijvoorbeeld met je vliegtuigje in iemands zonnepaneel vliegt. De schade word vergoed tot maximaal 113000 euro (een nieuw vliegtuigje moet je zelf betalen).
Het lidmaatschap wordt tegenwoordig afgedragen door de vliegclub en is dus een onderdeel van contributie van de vereniging.